Εκδήλωση για τα δημόσια αγαθά

08/12/2010 at 12:15 μμ (Επικαιρότητα) (, , , , )

Η ομάδα άλλη δημοκρατία σας προσκαλεί σε εκδήλωση στο Μικρόπολις, στη Θεσσαλονίκη, την ερχόμενη Δευτέρα. Εδώ και το κείμενο-κάλεσμα:

Τα κοινωνικά αγαθά στα χέρια των πολιτών και όχι στα χέρια των ιδιωτών

Με αφορμή την οικονομική κρίση Τα δημόσια, κυρίως τα κοινοτικά, αγαθά απαλλοτριώνονται προκειμένου οι καθημερινές συνθήκες αναπαραγωγής των ανθρώπων (από το πόσιμο νερό και την παροχή ενέργειας μέχρι το σύστημα υγείας και την παιδεία ) να μετατραπούν σε εμπόρευμα και να αυξήσουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Μας λένε ότι η πώληση των δημοσίων αγαθών σε εταιρίες είναι μονόδρομος μπροστά στην χρεωκοπία του κρατικού ελέγχου και μας εγκλωβίζουν στο δίλλημα διεφθαρμένο κρατικό ή αμείλικτο ιδιωτικό. Και οι 2 αυτές πλευρές αποτελούν τις όψεις του ίδιου νομίσματος.

Μπορούμε να παλέψουμε για μια άλλη επιλογή, αυτή του κοινωνικού ελέγχου των δημοσίων αγαθών. Πληθώρα τέτοιων παραδειγμάτων σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό υπάρχουν σε όλη την ιστορία ακόμα και σήμερα σε όλο τον κόσμο. Είναι εφικτό και για εμάς σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης πολίτες & εργαζόμενοι στην ΔΕΗ και την ΕΥΑΘ να παλέψουμε και να κερδίσουμε τα δημόσια αγαθά εκεί που θα πρέπει να ανήκουν-στον κοινωνικό έλεγχο.

Για αυτό το ζήτημα σας καλούμε την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στις 7.00μμ σε μια εκδήλωση συζήτηση στο «Μικρόπολις» Βενιζέλου & Βασ. Ηρακλείου 18 :

Προβολή:
20′ ντοκυμαντέρ για την υπεράσπιση του νερού: «The Flow»

Ομιλητές:
– Εκπρόσωποι εργαζομένων στην ΔΕΗ και στην ΕΥΑΘ
– Μέλος της πρωτοβουλίας κατοίκων Ωραιοκάστρου

Η κοινωνικοποίηση της ΕΥΑΘ είναι εφικτή
( μια ριζοσπαστική πολιτική σήμερα για την κοινωνική ανατροπή αύριο )
Η διεθνής εμπειρία περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης, όπως αυτή που δρομολογεί η κυβέρνηση για την ΕΥΑΘ είναι ενδεικτική: οι λογαριασμοί γίνονται πανάκριβοι ενώ η ποιότητα του νερού υποβαθμίζεται σημαντικά. Το οικολογικό ενδιαφέρον για τη διαχείριση των υδάτων διαγράφεται οριστικά, και παράλληλα οι εργαζόμενοι στην ύδρευση δέχονται επίθεση σε όλα τα επίπεδα, όπως συμβαίνει σε κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Η λειτουργία της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη συναρτάται άμεσα με τη ζωή και την υγεία όλων μας! Η εταιρία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (εισηγμένη στο χρηματιστήριο), διοικείται από μετόχους που νοιάζονται μόνο για το κέρδος και όχι για τη δημόσια υγεία και όφελος. Η ΕΥΑΘ μπορεί και πρέπει να περάσει στα χέρια των πολιτών της Θεσσαλονίκης! Πρέπει να έχουμε τον τελευταίο λόγο για τις βασικές γραμμές της πολιτικής της, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους σ’ αυτή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν αγωνιστούμε:

1) Για τη δημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ και την οριστική αποτροπή της ιδιωτικοποίησής της. Στο παρελθόν, το δημοτικό συμβούλιο (πλην ΚΚΕ) είχε εγκρίνει ψήφισμα για τη δημοτικοποίηση της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ χαιρέτισαν και ενέκριναν αυτήν την προοπτική. Ωστόσο, ο δήμος Θεσσαλονίκης δυστυχώς λειτουργεί σήμερα σαν ένα μικρό κράτος, πλήρως αποξενωμένο από τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Αφού δοθεί λοιπόν αγώνας για την πραγμάτωση αυτού του πρώτου βήματος, απαιτείται περαιτέρω αγώνας

2) Για την πραγματική δημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Αυτό σημαίνει ότι, μετά από καμπάνιες ουσιαστικής ενημέρωσης από ειδικούς, τα βασικά θέματα πολιτικής της ΕΥΑΘ θα αποφασίζονται από τις συνελεύσεις των πολιτών και ανακλητοί αντιπρόσωποι θα αναλαμβάνουν την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων. Στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν αρκετές ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις σε συνοικίες και διαμερίσματα της πόλης. Αυτές πρέπει να πληθύνουν και να ενδυναμωθούν, και σε βάθος χρόνου να μετατραπούν στους πραγματικούς δημοκρατικούς θεσμούς διακυβέρνησης της πόλης. Η τοπική εξουσία να περάσει εκεί όπου ανήκει, από τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, στις λαϊκές συνελεύσεις.

Το νερό βέβαια είναι τόσο σημαντικό από οικολογικής άποψης, και αφορά την ίδια την επιβίωση των οικοσυστημάτων, κάτι που συνεπάγεται συνεργασία και σοβαρότητα για τη διαχείρισή του. Απαιτείται λοιπόν προσπάθεια

3) Για τη δημιουργία ενός διαδημοτικού φορέα διαχείρισης των υδάτων που θα λαμβάνει υπόψη τις οικολογικές παραμέτρους του ζητήματος και θα βρίσκεται στα χέρια όλων των πολιτών, και όχι του κράτους ή των ιδιωτών. Το καπιταλιστικό σύστημα και οι συνοδοιπόροι του ξεπουλάνε τις ανάγκες και τα όνειρά μας. Η κρίση που δημιουργούν απειλεί ανθρώπους και περιβάλλον. Καιρός ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Κάθε μάχη είναι κρίσιμη.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ! – Η ΕΥΑΘ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!

άλλη δημοκρατία
anotherdemocracy.espivblogs.net

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: