Για την ανασυγκρότηση της ανοιχτής συνέλευσης Συκεών

17/11/2010 at 2:02 μμ (Επικαιρότητα)


Δημοσιεύουμε κείμενο/κάλεσμα της ομάδας «άλλη δημοκρατία» που καλεί τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 7.00μμ σε ανοιχτή συνέλευση κατοίκων στο δημαρχείο Συκεών στη Θεσσαλονίκη.

Δίνοντας μικρές λύσεις στην γειτονιά μας απαντάμε στα μεγάλα προβλήματα που μας αφορούν

Να πάρουμε τις αποφάσεις στα χέρια μας-Να κάνουμε τον δήμο χώρο δημοκρατίας για πολίτες και όχι χώρο εξουσίας για λίγους.

Τώρα που κόπασε το νταβαντούρι για τον «Καλλικράτη» και οι νέοι δήμαρχοι έχουν τακτοποιηθεί στα γραφεία τους, οι πολίτες, από «κυρίαρχος λαός» ξαναγυρνάμε εκεί που συνήθως είμαστε: στο περιθώριο. Το αντιπροσωπευτικό σύστημα υποτίθεται ότι είναι η διαδικασία όπου μέσω των εκλογών αποφασίζουμε για το ποιος θα αποφασίζει για εμάς. Ακόμα και με αυτή την παραδοχή, τα συμπεράσματα που βγαίνουν από το συντριπτικό ποσοστό αποχής ( 50% ) και άκυρων/λευκών ( 10% ) μόνο ως «νόμιμες» δεν εξουσιοδοτούν τις τοπικές αρχές του «Καλλικράτη». Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν από στοιχεία που έδωσε το υπουργείου εσωτερικών. Η αλήθεια των πραγματικών αριθμών είναι ακόμα ποιο αμείλικτή. Στο δήμο Θεσσαλονίκης κατοικούν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, με αποχή 55% ψήφισαν τον δήμαρχο μόνο 55.000. Στο δήμο Συκεών-Νεάπολης ανάλογα, κατοικούν πάνω από 100.000 άνθρωποι και με 43% αποχή ψήφισαν τον δήμαρχο μόνο 18.000.

Το αντιπροσωπευτικό σύστημα εκλογής βασίζεται στο επιχείρημα της πλειοψηφίας. Οι αριθμοί σε όλη την Ελλάδα καταδεικνύουν καθαρά ότι αυτό το επιχείρημα κατέρρευσε.
Αποχή σημαίνει πολλά πράγματα. Απαξίωση του πολιτικού συστήματος, άρνηση του, τιμωρία, μοιρολατρία, αδιαφορία. Για μία πραγματική δημοκρατική κοινωνία που θα δίνει λύσεις στα τοπικά και συνολικά προβλήματα, πρέπει να περάσουμε από το στάδιο της ανάθεσης ή της αποχής σε αυτό της συμμετοχής σε δομές άμεσης δημοκρατίας στην γειτονιά, στην εργασία, στον δήμο μας. Η απουσία μας από τις αποφάσεις, η απουσία μας από τον έλεγχο της εξουσίας, η ανάθεση, είναι ο κύριος λόγος της χρεοκοπίας και όχι η κρίση. Αυτή είναι απλά η αφορμή για να καταργηθούν δικαιώματα και έννοιες όπως αυτή του πολίτη και της δημοκρατίας. Ο καπιταλισμός εξελίσσεται διαρκώς. Στη φάση που βρισκόμαστε η δημοκρατία τού είναι βάρος και για αυτό το λόγο την ξηλώνει σιγά σιγά μέσω των καταστάσεων σοκ ( βλ. κρίσεις ). Οι αγώνες όσο μαζικοί και αν γίνονται μοιάζουν να μην μπορούν να ανακόψουν αυτή τη διαδικασία που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ξεχνάμε λοιπόν έτσι το πεδίο των μικρών (αλλά σημαντικών αφού μας αφορούν άμεσα) καθημερινών προβλημάτων. Έχουμε αμελήσει την πρωταρχική έννοια της πολιτικής και της δημοκρατίας που είναι η ενασχόληση με τα προβλήματα της πόλεως, της κοινότητας.

Το μέλλον μπροστά μας διακρίνεται δυσοίωνο αλλά και προσοδοφόρο για να επαναφέρουμε χαμένα ή νέα νοήματα δημοκρατίας. Το κράτος με την πολιτική του μνημονίου και με τον «Καλλικράτη» έχει δείξει ξεκάθαρα ότι απεμπολεί τον ρόλο του «κηδεμόνα» που κατείχε μέχρι τώρα για τους πολίτες και υιοθετεί πια μόνο τον ρόλο του φοροεισπράκτορα τυλιγμένο με τον μανδύα του τιμωρού. Η ακρίβεια, η ανεργία, η κοινωνική φτώχια, οι αυξήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα διόδια, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα αγαθά πρώτης ανάγκης, η έλλειψη σωστής και ελεύθερης παιδείας, η σταδιακή κατάργηση της δωρεάν παροχής υγείας (ΕΣΥ) είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε πρώτο πρόσωπο, και κυρίως στην γειτονιά μας και άμεσα στον δήμο Συκεών. Γιατί λοιπόν, αφού στην γειτονιά μας βιώνουμε αυτήν την κατάσταση, να μην αναζητήσουμε την λύση τους σε αυτό τον χώρο και με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν;

Εδώ στις Συκιές δημιουργήθηκε πέρυσι μια πρωτοβουλία κατοίκων η οποία προσπαθούσε κάνοντας συνελεύσεις να ασχοληθεί με ζητήματα τόσο της περιοχής όσο και ευρύτερα. Αυτή η συνέλευση κατοίκων λάμβανε χώρα στο δημαρχείο περίπου σε εβδομαδιαία βάση. Μέσα από τις συνελεύσεις θέσαμε το ζήτημα των κεραιών ενώ υπήρχαν και άλλα θέματα στην ατζέντα. Έπειτα από ανοικτές συζητήσεις έγιναν κάποιες δράσεις με ενίοτε μαζική συμμετοχή. Ο προβληματισμός του κόσμου φανέρωσε την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων κινήσεων που θα μπορούν όλοι να παίρνουν μέρος. Πριν από ένα μήνα έγινε πάλι στο δημαρχείο με αφορμή μια εκδήλωση για τα διόδια μια πολύ γόνιμη συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων κατοίκων. Όλα αυτά μας κάνουνε να πιστεύουμε ότι έχει νόημα η σημερινή μας πρόσκληση.

Πιστεύουμε ότι επανέρχεται η ανάγκη της δημιουργίας δομών άμεσης δημοκρατίας στις Συκιές και σε κάθε γειτονιά, όχι για να συναντήσουμε ο ένας την απόγνωση του άλλου και να μοιράσουμε την απογοήτευση μας, αλλά για να συζητήσουμε και να δώσουμε μικρές λύσεις στα μεγάλα μας προβλήματα. Καλούμε λοιπόν όλους και όλες του δημότες και κατοίκους Συκεών τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 7.00μμ σε ανοιχτή συνέλευση στο δημαρχείο Συκεών.

Να δημιουργήσουμε λαϊκές συνελεύσεις παντού – όλοι και όλες τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στις 7.00μμ –Δημαρχείο Συκεών

Στην παρούσα ή στις επόμενες συνελεύσεις, μπορούμε να συζητήσουμε αυτές ή και άλλες προτάσεις:

• Να απαιτήσουμε από το δήμο τη δημιουργία ενός κοινωνικού τιμολογίου της Δ.Ε.Η δικαιότερης παροχής στα φτωχότερα νοικοκυριά.
• Να παρέμβουμε στη κεντρική υπηρεσία της ΔΕΗ, να δημιουργήσουμε επιτροπή κοινωνικής αυτοάμυνας να μην επιτρέψουμε να μείνει κανένας κάτοικος Συκεών χωρίς ρεύμα.
• Να απαιτήσουμε από τον δήμο δημιουργία, με έξοδα του, ενός αλληλέγγυου παντοπωλείου με είδη πρώτης ανάγκης για ανέργους, ηλικιωμένους, άπορους και με έλεγχο από τους πολίτες των Συκεών. Να απαιτήσουμε να μας αποδοθεί χώρος για την λειτουργία του αλληλέγγυου παντοπωλείου. Να λειτουργεί με αυτοδιαχείριση από τη συνέλευση κατοίκων.
• Τη συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στα διόδια.
• Την καταγραφή και συζήτηση για θέματα που αφορούν την περιοχή του δήμου (π.χ. πρόβλημα στέγης νηπιαγωγείων, κεραίες)
• Την καθιέρωση συνέλευσης κατοίκων των Συκεών που θα γίνεται στο δημαρχείο σε σταθερή βάση.

Αποχή από τις εκλογές – Συμμετοχή στις αμεσοδημοκρατικές δομές

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: