Eκδήλωση-λαϊκή συνέλευση για το θέμα των διοδίων

27/10/2010 at 1:59 μμ (Επικαιρότητα, Προκηρύξεις) (, , , , )

Εκδήλωση-λαϊκή συνέλευση πραγματοποιείται την Κυριακή 31/10 στις 7:00 μμ. στο δημαρχείο Συκεών, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλονίκης για το κίνημα κατά των διοδίων και την εξεύρεση τρόπων για την ενδυνάμωσή του.

http://epitropesdiodiastop.blogspot.com/

Η ανοιχτή συνέλευση «Ελεύθεροι δρόμοι χωρίς διόδια» καλεί επίσης σε συνάντηση την Τετάρτη 27/10 τις 8:00μμ στο Μικρόπολις, για την προετοιμασία της εκδήλωσης-λαϊκής συνέλευσης με θέμα τα διόδια που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Συκεών την Κυριακή 31/10.

Θέματα της συνάντησης προετοιμασίας είναι:

 • Οι εισηγήσεις της εκδήλωσης
 • Παρεμβάσεις στις Συκιές
 • Πανελλαδική συνάντηση για τα διόδια-νέα-εξελίξεις
 • _____________________________________________________________________

  Σχετική με την εκδήλωση είναι και η προκήρυξη της συλλογικότητας «Αλλη Δημοκρατία»:


  Ο Δήμος δεν υπάρχει μόνο για τους Δημάρχους – Δήμος είναι η εξουσία των πολιτών
  Να πάρουμε οι πολίτες τις αποφάσεις στα χέρια μας – Να δώσουμε τις λύσεις στα προβλήματα μόνοι μας

  Kρίση, ύφεση της οικονομίας, ΔΝΤ, αποπληρωμή του χρέους, μείωση μισθών, κοινωνική συνοχή, οικολογικές καταστροφές λέξεις που παρά το δυσνόητο περιεχόμενό τους αρχίζουν πλέον να μπαίνουν στο λεξιλόγιό μας και να ακούγονται όλο και περισσότερο στο δημόσιο διάλογο. Η κινδυνολογία και η κατάχρησή τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημιουργεί σύγχηση για το πως χειριζόμαστε αυτά τα θέματα, ποιους αφορούν και το πιο σημαντικό τι απαντήσεις δίνουμε και με πιο τρόπο σε ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή μας. Συχνά ακούγεται ότι έρχονται χειρότερες μέρες και η πιθανότητα να ζήσουμε χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές είναι πλέον αυξημένη (χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι έζησαν καλά και ευτυχισμένα αυτές οι γενιές). Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει γύρω μας και να συμμετέχουμε ενεργά στη λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων για κάθε είδους ζητήματα.

  Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι απλά μια άσκηση ή μια δραστηριότητα. Είναι ένας τρόπος να αισθανθούμε ότι υπάρχουμε σαν ενεργά υποκείμενα, όπως επίσης και να δημιουργήσουμε θεσμούς και δομές πιο δίκαιες και πιο ωφέλιμες για όλους μας να. Πρέπει να βγούμε απ’ το καβούκι μας όχι μόνο γιατί δεν θα κερδίσουμε τίποτα αλλιώς αλλά και γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διευθύνουμε τις κοινές υποθέσεις μας, δηλαδή συζητώντας οργανωμένα να λαμβάνουμε αποφάσεις για ζητήματα που θέτουμε οι ίδιοι. Και βέβαια θα απαντήσει κάποιος ότι κάτι τέτοιο είναι υπό τις δεδομένες συνθήκες αδύνατο. Το σίγουρο είναι ότι και αδύνατο δεν είναι όπως μαρτυρούν οι πολλές μικρές αλλά ελπιδοφόρες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση ανά τον κόσμο, αλλά είναι και μια διέξοδος στο αίσθημα της μη-ικανοποίησης και της αποξένωσης της ζωής μας που κυριαρχείται από μοτίβα καταναλωτικά, παθητικά, φοβικά και καταπιεστικά. Πέρα όμως απ’ όλα αυτά είναι και μια συνειδητή προσπάθεια στοχασμού πάνω στα θέματα που μας αφορούν και μας ενδιαφέρουν και νοηματοδότησης της κοινωνικής μας ζωής μέσα από την ανάδειξη ενός χώρου πραγματικά συλλογικού και δημοκρατικού.

  Εδώ στις Συκιές δημιουργήθηκε πέρυσι μια πρωτοβουλία κατοίκων η οποία προσπαθούσε κάνοντας συνελεύσεις να ασχοληθεί με ζητήματα τόσο της περιοχής όσο και ευρύτερα. Αυτή η συνέλευση κατοίκων λάμβανε χώρα στο δημαρχείο περίπου σε εβδομαδιαία βάση. Μέσα από τις συνελεύσεις θέσαμε το ζήτημα των κεραιών ενώ υπήρχαν και άλλα θέματα στην ατζέντα. Έπειτα από συζητήσεις ανοικτές έγιναν κάποιες δράσεις με ενίοτε μαζική συμμετοχή. Ο προβληματισμός του κόσμου φανέρωσε την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων κινήσεων που θα μπορούν όλοι να παίρνουν μέρος. Δυστυχώς η συνέλευση κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου, πείρας και οργάνωσης δεν κατάφερε να υλοποιήσει ό,τι οραματιζόταν. Μαθαίνοντας απ’ τα λάθη του παρελθόντος σας καλούμε ώστε να συμμετέχουμε σε μια δημόσια συζήτηση γύρω απ’ το θέμα των διοδίων, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε εκ νέου μία συνέλευση κατοίκων στις Συκιές.

  Όλοι στην εκδήλωση-λαϊκή συνέλευση την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στις 7:00μμ –Δημαρχείο Συκεών

  Προτείνουμε για συζήτηση στην παρούσα ή στις επόμενες συνελεύσεις:

  • Τη δημιουργία ενός κοινωνικού τιμολογίου της Δ.Ε.Η. από το δήμο όπου θα τιμολογείται δικαιότερα η παροχή στα φτωχότερα νοικοκυριά.
  • Τη δημιουργία με έξοδα του δήμου ενός αλληλέγγυου παντοπωλείου με είδη πρώτης ανάγκης και έλεγχο από τους πολίτες των Συκεών.
  • Τη συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στα διόδια
  • Την καταγραφή και συζήτηση για θέματα που αφορούν την περιοχή του δήμου(π.χ. πρόβλημα στέγης νηπιαγωγείων, κεραίες,)
  • Τη καθιέρωση συνέλευσης κατοίκων των Συκεών που θα γίνεται στο δημαρχείο σε σταθερή βάση.

  Άλλη δημοκρατία

  Advertisements

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google+

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  w

  Σύνδεση με %s

  Αρέσει σε %d bloggers: