Προκήρυξη για την ΕΥΑΘ

05/06/2009 at 12:28 μμ (Προκηρύξεις)

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ!

Μετά τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θα εντείνει τις διαδικασίες για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ στην πολυεθνική εταιρία Suez.

Η διεθνής εμπειρία από παρόμοιες περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης είναι ενδεικτική: οι λογαριασμοί γίνονται πανάκριβοι ενώ η ποιότητα του νερού υποβαθμίζεται σημαντικά. Το οικολογικό ενδιαφέρον για τη διαχείριση των υδάτων διαγράφεται οριστικά από την ατζέντα, και παράλληλα οι εργαζόμενοι στην ύδρευση δέχονται επίθεση σε όλα τα επίπεδα, όπως συμβαίνει εξάλλου σε κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Αυτές τις εξελίξεις δρομολογούν για την ΕΥΑΘ και για μας, χωρίς εμάς!

Η λειτουργία της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη συναρτάται άμεσα με τη ζωή και την υγεία όλων μας! Παρότι η ιδιωτικοποίηση πρέπει να αποφευχθεί με κάθε μέσο, η διατήρηση της ισχύουσας μορφής της εταιρίας είναι επίσης προβληματική, και είναι ευκαιρία να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Η εταιρία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (εισηγμένη στο χρηματιστήριο), διοικείται από μετόχους που νοιάζονται μόνο για το κέρδος και, επί της ουσίας, ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο και την κυβέρνηση. Με ποια έννοια όμως μπορεί να γνωρίζει ο εκάστοτε υπουργός καλύτερα από μας τους ίδιους τα προβλήματα και τις ανάγκες μας; Γιατί να χρειαζόμαστε την έγκριση και την υπογραφή του για το ζωτικό αυτό θέμα;

Η ΕΥΑΘ μπορεί και πρέπει να περάσει στα χέρια των πολιτών της Θεσσαλονίκης! Αυτοί πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο για τις βασικές γραμμές της πολιτικής της, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους σ’ αυτή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν αγωνιστούμε:

1) Για τη δημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ και την οριστική αποτροπή της ιδιωτικοποίησής της. Ήδη το δημοτικό συμβούλιο (πλην ΚΚΕ) ενέκρινε ψήφισμα για τη δημοτικοποίηση της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ χαιρέτισαν και ενέκριναν αυτήν την προοπτική.

Ωστόσο, ο δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργεί σήμερα δυστυχώς σαν ένα μικρό κράτος, πλήρως αποξενωμένο από τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Αφού δοθεί λοιπόν αγώνας για την πραγμάτωση αυτού του πρώτου βήματος, απαιτείται περαιτέρω αγώνας

2) Για την πραγματική δημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Αυτό σημαίνει ότι, μετά από καμπάνιες ουσιαστικής ενημέρωσης από ειδικούς, τα βασικά θέματα πολιτικής της ΕΥΑΘ θα αποφασίζονται από τις συνελεύσεις των πολιτών και ανακλητοί αντιπρόσωποι θα αναλαμβάνουν την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων. Στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν κάποιες συνελεύσεις σε διάφορες συνοικίες και διαμερίσματα. Αυτές πρέπει να πληθύνουν και να ενδυναμωθούν, και σε βάθος χρόνου να μετατραπούν στους πραγματικούς δημοκρατικούς θεσμούς διακυβέρνησης της πόλης. Η τοπική εξουσία να περάσει εκεί όπου ανήκει, από τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, στις λαϊκές συνελεύσεις.

Το νερό βέβαια είναι τόσο σημαντικό από οικολογικής άποψης, και αφορά την ίδια την επιβίωση των οικοσυστημάτων, κάτι που συνεπάγεται συνεργασία και σοβαρότητα για τη διαχείρισή του. Απαιτείται λοιπόν προσπάθεια

3) Για τη δημιουργία ενός διαδημοτικού φορέα διαχείρισης των υδάτων που θα λαμβάνει υπόψη τις οικολογικές παραμέτρους του ζητήματος και θα βρίσκεται στα χέρια όλων των πολιτών, και όχι του κράτους ή των ιδιωτών.

Το καπιταλιστικό σύστημα και οι συνοδοιπόροι του ξεπουλάνε τις ανάγκες και τα όνειρά μας. Η κρίση που δημιουργούν απειλεί ανθρώπους και περιβάλλον. Καιρός ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Κάθε μάχη είναι κρίσιμη.

Η ΕΥΑΘ στα χέρια των πολιτών!

Advertisements

1 σχόλιο

  1. Θοδωρής Βελισσάρης said,

    Χθες έγινε στο λιμάνι εκδήλωση ενημέρωσης από τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ (νομίζω ότι δεν την προπαγάνδισαν σωστά αλλά είχαν αρκετό κόσμο). Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παραβρεθώ αλλά οφείλω να μεταφέρω ένα σχόλιο από την πλευρά τους:
    Η κυβέρνηση ξεπουλά την ΕΥΑΘ για 50 εκατομμύρια ευρώ. Η Θεσσαλονίκη έχει 1 εκατομμύριο κατοίκους. Με 50 ευρώ ανά κάτοικο η ΕΥΑΘ μπορεί να περάσει στα χέρια των πολιτών!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: